Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Šimkovičovej rezort chystá nový projekt na vzdelávanie detí a mládeže: Jeho vedúcim má byť Machala!

Martina Šimkovičová a Lukáš Machala
Martina Šimkovičová a Lukáš Machala (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Prednedávnom konšpiroval, že Zem nie je guľatá, teraz má viesť vzdelávanie detí na základných a stredných školách. Nový generálny tajomník služobného úradu ministerstva kultúry Lukáš Machala má byť vedúcim projektu mediálnej výchovy, ktorý vzniká na pôde rezortu kultúry. Jeho súčasťou však majú byť aj ďalšie kontroverzné mená.

archívne video

Tlačová konferencia strany SaS na tému Ďalšie zlyhanie ministerky Martiny Šimkovičovej (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podľa informácií Hospodárskych novín vzniká na rezorte Martiny Šimkovičovej projekt mediálnej výchovy, ktorého cieľom má byť zlepšenie povedomia žiakov o „masovokomunikačných prostriedkoch a ich dosahoch na každodenný život človeka“. Okrem toho má zvýšiť kritické myslenie a samostatnosť v myslení a rozhodovaní pri vonkajšom psychologickom tlaku masmédií. Aký by mal byť obsah výchovy a spôsob jej priebehu, však známe nie je.

Vedúcim projektu má byť Machala

Vedúcim projektu má byť generálny tajomník ministerstva Lukáš Machala, ktorý je nielen známy ako blízky spolupracovník ministerky, ale v poslednom čase tiež vzbudil vlnu kritiky po tom, čo v rozhovore pre RTVS spochybnil, že Zem je guľatá. Machala podľa svojich slov len poukazoval na možnosť slobodnej diskusie aj na kontroverzné témy. „Chlapci a dievčatá asi zabudli, že tiež mám vyštudovanú žurnalistiku a novinárčine rozumiem. Manipulatívne techniky, ktoré každý deň používajú, môžu skúšať na neznalých veci. Nie som utlocitný ani vzťahovačný, tu ide o princíp. RTVS aj touto reportážou ukázala, že je na míle vzdialená od objektívnej žurnalistiky, ktorou sa tak radi jej vedenie a redaktori oháňajú,“ dodal v reakcii na kritiku verejnosti.

Machala sa okrem toho spája aj s ďalšími alternatívnymi teóriami. Už v roku 2017 musel opustiť pozíciu vedúceho služobného úradu na ministerstve školstva po tom, ako novinári upozornili na jeho výroky o tom, že Ilumináti pripravujúci tretiu svetovú vojnu. Pandémiu považoval za plán, ako zredukovať populáciu a zaviesť nový svetový poriadok a blízke mu boli aj konšpirácie o Georgovi Sorosovi či chemtrails. 

Ďalšie kontroverzné mená v projekte

Na zozname možných členov pracovnej skupiny nového projektu sa podľa novín objavila aj súčasná hovorkyňa rezortu Petra Bačinská, ktorá na svojom profile na sociálnej sieti propaguje Rusko a konšpiruje o škodlivosti vakcín. Tiež vo vystúpení umelcov na podporu kultúrneho centra Bibiany vidí satanistické symboly. Pracovať by tam mala aj súčasná riaditeľka Bibiany a blízka priateľka ministerky Šimkovičovej Petra Flach. Okrem nich by súčasťou projektu mal byť aj generálny riaditeľ sekcie kultúrneho dedičstva a štátneho jazyka ministerstva kultúry Peter Lukáč či neúspešná kandidátka SNS do parlamentu z roku 2020 Ľubica Strážayová.

Podľa experta na médiá a kyberpriestor Globsecu Daniela Mila je potrebná výchova mladých ľudí k tomu, ako vnímať a konzumovať médiá. "Otázny je ten obsah takéhoto vzdelávania,“ povedal pre noviny s tým, že v zahraničí už takéto osnovy majú. "Netreba u nás znovu vynaliezať koleso. Očakával by som, že sa tu budú využívať tieto zavedené postupy,“ komentoval Milo a dodal, že dôležitým faktorom pri vyhodnocovaní pravdivosti médií je, či uverejňujú svoje zdroje a či je možné ich tvrdenia verifikovať. 

Viac o téme: Martina ŠimkovičováLukáš MachalaMinisterstvo kultúryMediálny projekt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu